Engine Room - JvKnet

Ga naar de inhoud

ZEUS


Niet veel mensen weten dat  Jeroen pas echt los gaat in zijn rockband "Zeus". Deze bestaat uit: Jeroen van Koningsbrugge
(vocals), Paul Jansen (drums), Bob (bass), en Roy Jansen (guitars). Dat zijn band zijn ware passie was, geeft Jeroen duidelijk aan in onderstaand interview
Tot voor kort was het stil rond ZEUS ivm de overvalle agenda van Jeroen, hoewel ZEUS op de achtergrond wel degelijk een belangrijke rol is blijven spelen.
Zo heeft ZEUS de songtrack voor de serie Smeris uitgebracht en zullen zij hetzelfde doen voor zijn laatste film "Riphagen"

Onlangs heeft ZEUS zelfs aangekondigd weer live te gaan spelen omdat zij "de goeie oude rocktijd missen"
Er staat zelfs een naamsverandering aan te komen. Via twitter en facebook liet ZEUS ons weten dat zij inmiddels verder zijn gegaan als "Engine Room"
Op de hoogte blijven? Like dan hun fb pagina hier

In onderstaand, welliswaar 8 jaar oud interview gaat Jeroen verder in op wat ZEUS voor hem betekend:

                                                                                                                                          

INTERVIEW 2008

Al is zingen je grote passie, sinds een paar maanden is er een nog grotere passie bijgekomen.
Ja, hij is inmiddels vijf kilo en is flink aan het groeien. Hij is twee maanden te vroeg geboren. We hadden verwacht dat hij op mijn verjaardag (3 september) zou komen, maar hij was er al op 5 juli. Dat was effe schrikken. Salomon Elvis heet hij, maar we noemen hem Salomon. Elvis vanwege Elvis Presley en Elvis Costello, twee van mijn favoriete zangers. En Salomon omdat we in het begin niet wisten of het een jongetje of meisje zou worden en mijn vrouw (Marie-Claire) vertelde dat ze Salomé een hele mooie naam voor een meisje vond. Toen zei ik dat ik Salomon ook wel een mooie naam vond. Nee, het heeft geen verdere diepere betekenis. Het schijnt een Joodse naam te zijn. Dat wist ik ook wel, maar daar heb ik verder niet bij nagedacht. Toen ik het ging opzoeken zag ik de betekenis van het Salomon's oordeel, dus dat was wel grappig. Want dan heb je dus koning Salomon, Elvis 'The King' en Van Koningsbrugge.

Mijn eerste kennismaking met Zeus was een paar jaar geleden op een festivalletje genaamd 'Real Rock' in Tivoli De Helling, waar jullie als invaller voor Spoiler optraden. Ik baalde, want ik kwam vooral voor Spoiler naar dat festival en dacht: "Verdomme, krijgen we nou zo'n onbekend rukbandje voor onze kiezen." Maar jullie vielen allesbehalve tegen en sindsdien heb ik nog maar weinig van Spoiler vernomen en lijkt Zeus een grote vlucht te nemen.
Ja, dat was een leuk optreden. Wij zaten toen eenmalig bij het bookingskantoor van Bidi, die bij AstroSoniq speelt en die avond daar ook optrad. We kregen die tip van Marcel van der Vondervoort, die toen onze eerste plaat heeft geproduceerd, en drummer is in AstroSoniq: "Bel Bidi anders even, hij kan wel wat optredens voor jullie regelen." Zodoende dat wij daar voor Spoiler konden invallen. Ik ken AstroSoniq heel goed. Ik heb nog met onze drummer (Paul Jansen) samen met de gitarist en de bassist van AstroSoniq in een band gezeten. Dat werd uiteindelijk Black Daniels en daar hebben we nog een tijdje mee gespeeld (Black Daniels was de voorloper van Zeus, aangezien ondertussen ook gitarist Roy Jansen deel uitmaakte van de band. Op youtube is een klein stukje te zien van Black Daniels' cover van Stone Temple Pilots' 'Sex Type Thing' – EDS).

Jij zingt dan ook al heel wat langer.
Ja, sinds 1993 of 1994 zijn we begonnen met muziek. Het eerste bandje was gewoon een schoolbandje. Ik heb daarna een tijdje gespeeld met Heino Ploegmakers, een hele goede drummer die in allerlei grote bandjes heeft gezeten, maar wat meer in de commerciëlere hoek. Daarna heb ik Paul ontmoet, onze drummer, en sindsdien speel ik in alle bandjes met Paul. Zoals Jacrazz, of de Funky Monks, een Red Hot Chili Peppers coverband. Vooral regionaal en covers, dus daar kom je uiteindelijk niet ver mee, alhoewel we met eerstgenoemde héél veel hebben gespeeld.

Met Zeus heb je serieuzere ambities.
Ja, dat is wel de bedoeling. De tweede CD verschijnt 25 oktober, en dat is allemaal heel spannend. Daar hebben we wel wat verwachtingen van. De eerste CD was al heel goed ontvangen, goede recensies enzo, maar ja: als mensen je niet kennen, dan kan je nog zulke goede recensies krijgen, dan denken de mensen toch: "Ja, het zal allemaal wel, ik merk het wel als ze eens een keer in de buurt spelen." Dus we hopen dat daar met de tweede CD een beetje verandering in komt.

Toch is die eerste CD helemaal uitverkocht. Dat lijkt mij anders wel een goed teken, behalve als het album maar in een oplage van 500 stuks of zo was verschenen…
Dat is op zich niet indrukwekkend genoeg, nee. Je zat er ook niet ver naast, want het waren er iets van 800. Maar we waren al lang blij dat we ze verkochten, hehe. Maar je verkoopt er uiteindelijk bij live optredens toch meer dan dat je er via de winkels verkoopt. Áls zij ze al verkochten, want het was behoorlijk underground, dus veel meer dan een paar winkels zijn het ook niet geweest.


Hoe komt trouwens een Nederlands bandje zonder platenlabel of zelfs maar een album op zak in 2004 op het podium van CBGB's terecht?
Ik was vier jaar lang heel hard achter elkaar aan het werk geweest, zonder ook maar een enkele vakantie. Dus ik dacht ik ga naar New York in m'n eentje. Ik ben vervolgens met een demootje van onze band, die toen nog helemaal niet af was, toen allerlei clubs ingelopen en een of ander lulverhaal opgehangen dat we een volgende week een video willen opnemen en of dat in hun club geschoten kan worden. Gewoon een groot verhaal houden terwijl je nog niks van plan bent. En zo'n beetje alle tenten, zoals CBGB's, belden me binnen een half uur terug en zeiden: "Te gek, we love to have you guys! You sound like Soundgarden." Dus toen belde ik de band op en zei tegen ze: "Kom op jongens, pak jullie koffers, we gaan hier spelen." Aldus geschiedde.

Hadden jullie toen al een beetje podiumervaring, want dit speelde zich af in 2004, terwijl de band pas het jaar daarvoor is opgericht?
Ja, we hadden natuurlijk al wel een handvol optredens gedaan, maar we waren vooral bezig geweest met onze eerste CD 'Bad Signs'. Voor onze bassist Bob Gerritsen was het wel een van zijn eerste optredens, en dan meteen in New York. Het was op een donderdagavond, er kwam best wat volk op af, er speelde een Canadees bandje voor ons en wij sloten af, zeg maar. Dus dat was allemaal wel een groot feest. Ja, wie niet waagt, wie niet wint. En dat is maar goed ook, want niet veel later was CBGB's weg.

N
u hebben jullie wel een platencontract. Bij Freebird Records (o.a. van Wallrus, Toner Low en voorheen van AstroSoniq).
Ze hadden ons al gepolst ten tijde van de eerste CD, maar toen waren we nog met Suburban bezig. Uiteindelijk kon Suburban ons op het laatste moment toch niet het contract geven, want… tja, het geld was op, zal ik maar zeggen. We hebben toen die CD maar in eigen beheer gemaakt en zelf de distributie gedaan. Voor de tweede CD belde Freebird ons weer, en nu dachten we: "Laten we dat gewoon doen.

Zeus is de Griekse oppergod, die heerste vanaf de berg Olympus. Een bescheiden naam voor een band…
Ja, toch? Zeus is de oppergod, de god van de donder. Gewoon een simpele naam verzinnen die niet te veel opvalt… en die iedereen verkeerd uitspreekt. Iedereen zegt altijd 'zuus', 'zee-jus', of 'zois'. Maar het is 'zoews'. Het zijn meerdere Amerikaanse dierentuinen, zeg maar.

Lekkere albumcovers hebben jullie trouwens. Op 'Bad Signs' een foto van je vriendin als crackhoertje, en nu een naaktfoto van je vader…
Hehe, ja, ik heb mijn vader gebeld om te vragen of hij een keer langs wilt komen voor een fotosessie. Nee, die vrouw van die 1ste CD is gewoon een model en die man (een kruising tussen een neanderthaler en een zwerver - EDS) is een papiersnijder/dozenvouwer uit Leerdam en wij noemen hem Moquito. Hij is een grote fan van ons, en komt altijd langs bij onze optredens. Die man trekt zijn shirt uit en gaat helemaal uit zijn plaat! Die foto's zijn dan ook per ongeluk genomen tijdens een van onze optredens. Wij vroegen hem of wij de foto's mochten gebruiken voor het artwork, en hij was helemaal vereerd. Hij staat nu ook zelfs op onze T-shirts, dus hij is niet meer weg te denken. Ja, hij is onze Eddie!

Nou ben jij zo'n creatieveling op televisie en dan kom je aan met zo'n albumtitel…
En de albumtitel is '07'. Tsja, we zaten ook te denken aan allerlei nieuwe namen of dingen, of een albumtrack, maar uiteindelijk kwamen we tot de beslissing: "Weet je wat, elk jaar waarin we iets gaan uitbrengen; zo heet de CD." Nou, dat was het eigenlijk. Niet erg ingewikkeld, nee. Dat is ook het credo van Zeus: niet ingewikkeld doen. Niet te veel lullen, maar spelen! We gaan gewoon inpluggen, we hebben lol met zijn vieren, en het is gewoon feest.

Zullen we het dan nog hebben over de songteksten, of is dat ook gewoon zo'n "necessary evil"?
Nou, ik schrijf het meeste samen met Paul, de drummer. Dus er zijn nummers die we allebei voor de helft schrijven, er zijn nummers die ik schrijf en nummers die hij schrijft. Maar er zit altijd wel een soort pijn onder. Dat krijgen we er toch niet uit. Zo is er 'My Demons', de enige ballad van onze vorige album. Dat is het makkelijkste in het gehoor liggende nummer, dus iedereen heeft het daar altijd over, maar dat is eigenlijk helemaal niet de muziek die wij maken en is meer een vreemde eend in de bijt. En vriendinnen van Paul zeggen dan tegen hem: "Ja, dat nummer heb jij vast geschreven, dat moét haast wel!" Nou, die hebben we dan toch echt wel samen geschreven. Heel veel dingen zitten er in over de momenten waar je tijdens het maken van de CD mee worstelt. Zo was er bij mij tijdens de opname van 'Bad Signs' net een lange relatie verbroken. Dus dat ga je er toch allemaal instoppen. Ik weet ook niet of het interessant is om heel diep over songteksten te bakkeleien. Als ik vroeger een CD van Soundgarden kocht, dan vond ik het veel leuker om bij een te gek nummer er een eigen draai aan te gaan geven. Zo hoef ik bijvoorbeeld bij Pearl Jam ook niet te weten dat Eddie Vedder zo politiek begaan is. Dat interesseert me niks. Als Eddie er iets mee bedoelt, hartstikke gezellig allemaal, maar ik heb het niet opgepikt. Ik vind het gewoon een leuk nummer. Net zoals bij de muziek van Live. Die hebben ook allemaal van poëtische teksten, maar waarvan je denkt: waar hééft die man het in godsnaam over?

Ik heb ook geen idee waarover jij staat te zingen.
Nou, perfect!

Het is trouwens geen wonder dat iedereen het heeft over 'My Demons', want daar is ook nog een zeer fraai videoclipje bij gemaakt. De medewerking van Halina Reijn zal zeker wel geweest zijn omdat jij haar kent vanuit het acteerwereldje.
Ja, dat klopt. Maar eigenlijk zouden we de clip opnemen met actrice Bracha van Doesburg. Maar die lag toen met migraine doodziek thuis in bed. Ik heb toen op het laatste moment Halina gebeld en die zei meteen: "Ja hoor, is goed. Waar en wanneer?" Dat was super relaxed, en ze heeft het ook fantastisch gedaan. Alleen is de clip bijna nergens uitgezonden, want het was veel te heftig. De clip is nog wel eens langsgekomen bij RTL Boulevard en die begrepen er natuurlijk helemaal niks van. Die Albert zei ook: "Dat Halina zich daarvoor léént…, voor dit soort dingen! En dan ook nog die jongen van die Citroën reclame…" De clip is wel heel veel op Internet gezien, maar ja, nogmaals, het nummer is niet representatief voor onze muziek.

Nog videoclips in de planning voor het nieuwe album?
Ja, ik geloof het wel. We willen twee nummertjes gaan "videoclipperen". Ik moet nu even onze gitarist Roy aankijken, want die weet dat beter. 'Drive On' en 'Carousel' toch? Ja, dat is wel de bedoeling. We gebruiken dezelfde cameraman (Lennert Hillege) en regisseur (Diederik van Rooijen) als bij 'My Demons', want daar waren we ontzettend tevreden over. Het zijn ook jongens die in het filmwereldje zitten en het erg gaaf vinden om te doen. Ze maken sowieso al vaak donkere, spannende verhaaltjes, dus ze waren helemaal blij dat wij ze vroegen. Dan kunnen ze helemaal los gaan.


Je bent volgens mij nog wat zwaarder gaan zingen op het nieuwe album. Minder grunge-achtig á la Alice In Chains en Soundgarden e.d., maar soms meer in de lijn van stoner en doom bands.
Nou, gek genoeg heb ik zelf dat idee eigenlijk niet. Er zitten qua zang wel drie hele heftige nummers bij, maar over het algemeen is de eerste CD veel zwaarder, ook live, om te zingen dan de tweede. Dat komt misschien omdat de muziek op de eerste CD wat overheersender, heftiger en zwaarder is. De tweede CD is wat lichter en dan klinkt het alsof ik wat zwaarder zing. Maar ik vind dat eigenlijk wel meevallen. Dat Layne Staley-achtige zit er inderdaad nog steeds in ja, dat krijg je er toch niet uit, hehe.

Maar op nummers als 'Ain't She Lovely' en 'Crazy Calm' duikt de band wel de doomdiepte in. Jullie klinken dan als bands als Goatsnake, St. Vitus of Cathedral.
Ja, wij vinden het ook wel lekker om dat af te wisselen. Dat hele zware en logge blijft gewoon heerlijk om te spelen. Op de eerste CD was het nog een beetje uitzoeken wat onze stijl gaat worden, en langzaam kristalliseert ons geluid tot dat wat het nu is. Het is allemaal één stijl, terwijl het toch een heel divers album is. Het hoort allemaal wel bij elkaar.

Ik heb begrepen dat je thuis niet zo veel meer luistert naar zware kost.
Dat klopt, alleen in de auto nog wel eens. Nee, dat is niet zozeer door de invloed van het gezinsleven. Mijn vrouw houdt ook wel van het stevige werk, al heeft zij wel een klassieke opleiding gehad. Maar als ik thuiszit, dan is het eerder Elvis Presley of Elvis Costello dat ik opzet. Slechts in de auto dus, dat rijdt ook tenminste lekker door. Ik volg de rock-scene dan ook helemaal niet, ik pak alleen af en toe eens wat uit mijn eigen collectie als ik iets weer tegenkom wat ik lang niet heb geluisterd. Zo draaide ik laatst nog weer eens 'Persona Non Grata' van Urban Dance Squad. Dat was hun album die zo slecht was ontvangen, terwijl ik dat nog steeds een geweldige plaat vind. Veel harder dan hun andere werk. Er zouden oorspronkelijk elf i.p.v. de uiteindelijke tien nummers op het nieuwe album komen te staan. Gezien de schamele 36 speelminuutjes van de CD had dat elfde liedje er dus nog heel gemakkelijk opgekund. Ik zal je een geheimpje vertellen: dat nummer staat wél op de CD. Als hidden track vòòr het openingsnummer. Zoiets hebben we ook op de eerste CD gedaan, maar dat weten maar heel weinig mensen. Het is dan ook het enige nummer dat verder niet gemixt of bewerkt is, maar heel rauw is vastgelegd. Het nummer heet dan ook 'Raw', een echt krachtpatsernummer.

Op Hyves staat een klein polletje waar jouw fans hun voorkeur kunnen uitspreken waarin ze jou het beste vinden. De meeste kiezen (natuurlijk) voor de Lama's, een enkeling kiest voor jouw acteerwerk (zoals in 'Nieuw Dier' en 'Draadstaal'), een kwart vindt jou altijd wel goed, maar niemand kiest voor jou werk als presentator (in MannenMannen) en… zanger van Zeus.
Ja, hahaha, maar dat kennen ze natuurlijk allemaal niet jôh, dat is het grappige. Kijk, alles wat ik doe op televisie zie ik eerder als een hobby en een manier om geld te verdienen, maar de band is waar ik mijn energie en mijn lol uit haal.

Maar heb jij daar nog wel tijd voor? Want Nederland 3 lijkt tegenwoordig alleen nog maar te bestaan uit programma's van Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen van Koningsbrugge.
Inmiddels wel ja, haha. Ik heb het zo aangepakt dat ik nu drie dagen in de week aan het werk ben, en de rest van de week ben ik bezig met de band voor promotionele dingen en optredens, en met m'n mannetje Salomon.

Maar drie dagen werk?
Ja, echt. Ik heb een goede agent, die regelt dat heel slim. (Daags na dit interview werd bekend gemaakt dat Jeroen zich heeft teruggetrokken uit de 'Nieuwste Show', dus het werd allemaal toch een beetje te veel… EDS)

Nou ben ik ook een van die mensen die jouw activiteiten op diverse terreinen erg kan waarderen. Maar is er ook iets dat je hebt geprobeerd, maar waarin je hopeloos hebt gefaald? Afgezien van een aantal opleidingen die je niet helemaal netjes hebt afgerond…
Ja precies, het zit 'em vooral in die opleidingen, hahaha! Ik heb bijvoorbeeld de Kleinkunstacademie gedaan, ook niet afgemaakt trouwens, en daar leer je van alles een beetje. En dan vooral het net doen of je iets heel goed kan… Maar MannenMannen, een autoprogramma, dat is gigantisch geblunderd. Alhoewel het zondagochtend in de herhaling enorm goed werd bekeken. Maar dat was niks voor mij: presenteren moet ik gewoon niet doen. Ik heb dertien afleveringen gemaakt en pas de laatste vier waren leuk, vooral omdat het toen meer actie was en minder presenteren. De eerste negen afleveringen zat ik alleen maar te vechten tegen een format dat mij niet paste. Dan moest ik bijvoorbeeld een diepgaand interview houden met mannen over auto's. Ja, ik bedoel: ik had niet eens een rijbewijs, dus waar gaat het over? Dat was dan wel de grap van het programma – dat ik in dat programma zogenaamd 180 autorijlessen nodig had – en ik heb er uiteindelijk fijn genoeg ook een rijbewijs aan overgehouden, maar qua invulling was het niet mijn ding. Maar ik heb nu zoveel verschillende dingen gedaan, dat ik nu wel een beetje weet wat ik wel en wat ik niet kan. Zo ben ik ook aan het regisseren geslagen. Korte filmpjes en commercials enzo. Maar dat is op dit moment erg rustig, want ik ben tot en met december gewoon heel erg druk.

M
aar met een driedaagse werkweek lijkt mij dat ook wel weer mee te vallen.
Ja, dat valt ook nog wel mee, maar je weet hoe dat gaat: je geeft iemand een vinger, en ze nemen je hele hand. Ik moet daarin gewoon erg duidelijk zijn. Ik had dan ook het idee dat Zeus voor jou maar bijzaak is, gezien alle andere activiteiten.

I
k dacht ook dat je iemand was die geen keuzes kan maken. Bang om nee te zeggen?
Nee hoor, het zijn gewoon allemaal dingen die mijn pad kruisen en als mij iets leuk lijkt, dan kijk ik of het haalbaar is om te doen, en dan kies ik wel of niet. Maar als ik een keuze moet maken, dan is het duidelijk: dan kies ik voor de band. Dat zeg ik al jaren, en dat is nog steeds zo. Kijk, het is geen doel om er mijn broodwinning van te maken, want dan was ik wel in een of ander commercieel vehikel gestapt. Wij kunnen niet van de band leven, iedereen heeft gewoon een baan ernaast. We moeten het echt hebben van de liefde voor de muziek en de lol met elkaar.

W
at vinden jouw collegae uit de toneel- en televisiewereld eigenlijk van Zeus? Bijvoorbeeld jouw teamgenoten van de Lama's?
Nou, die pesten me er nog eerder mee, zeker omdat ik na een optreden vaak zo enthousiast ben. Zij houden zelf meer van R&B en popiejopie muziek, maar daar heb ik zelf dan weer helemaal niks mee. Ja, Arie (Koomen) vindt het als enige wél lekkere muziek, maar met Arie speel ik natuurlijk nauwelijks (tegenwoordig inval-Lama). Misschien gaat hij ook het artwork voor de volgende CD ontwerpen, want hij is van origine nog steeds designer. Dat doet hij trouwens nog steeds vier dagen per week, gewoon: omdat hij het leuk vindt om te doen. Bizar verhaal, want hij verdient zat met Arie & Sylvester, maar hij is daarvoor opgeleid en vindt het te leuk om op te zeggen. Wat hij met tekenen heeft, dat heb ik met zingen.

Nu ken ik niet veel BN'ers die van stevige muziek houden. Journalist/televisiepresentator Leon Verdonschot houdt van een stevig moppie, presentator Eric Corton speelt in de rockband Tacker, maar verder ken ik weinig televisiepersoonlijkheden die het stevige werk omhelzen. Jij zit meer in dat wereldje: wie hebben er nog meer een hart voor hard?
Ehm, nou… Daan Schuurmans zei onlangs tegen me dat hij onze eerste CD helemaal te gek vond. Maar misschien was hij gewoon aardig tegen me, hehe. Alhoewel, ik gaf hem ook eens wat nummers van Pride & Glory (oude band van Zakk Wylde) en dat vond hij echt helemaal te gek. En Fedja van Huêt (acteur in o.a. 'Karakter') komt ook langs bij onze CD-presentatie. Die zegt tegen mij dat hij niet begrijpt dat ik nog steeds acteer. Hij zegt: "Dit is goed man, dit moet je gewoon gaan doen. Man, je staat gewoon in de fik!" Er zijn wel genoeg mensen die wat zwaardere muziek leuk vinden, alleen wordt tegenwoordig alles wat maar een beetje riekt naar heftig, veel te snel als metal bestempeld. Als je gewoon in een rockbandje speelt, wordt er onmiddellijk gevraagd: "Is het heavy metal?" Ja hallo, er zijn ook gradaties. Maar voor de meesten is het inderdaad al heel snel veel te heftig en te zwaar vinden: "Hier, neem dit: Al Jarreau, sheebadoobiedoobdoobiepoop-da!" Tsja, dat is dus niet wat ik bedoel… Zelf vind ik dat Zeus 'heavy rock' speelt. Zo heb ik het ook in mijn iPod staan.

07' Is door Freebird alleen in Nederland uitgebracht. Maar stel dat een internationaal label bij jullie aanklopt voor een wereldwijde deal, inclusief een wereldtournee als voorprogramma van bijvoorbeeld Chris Cornell.
Nou, dan gaan we wel even rondom de tafel zitten! Dan gaan we Freebird even bellen en zeggen: "Jongens, dit is er net gebeurd. Wat zouden jullie doen?" Want ja, om nou onmiddellijk te zeggen "stik er allemaal maar in, we gaan er meteen voor!" dat is natuurlijk ook wel heftig. Alhoewel dat een droom van ons allemaal is.Terug naar de inhoud